Rakotwórcza dieta
Kilkakrotnie wzrosła liczba zachorowań na nowotwór jelita grubego na Suwalszczyźnie.
W 2003 roku pod opieką poradni onkologicznej w Suwałkach znalazły się 94 osoby, zachorowało zaś 30. W ubiegłym roku odnotowano 44 zachorowania, a pod opieką specjalistyczną znalazło się 110 pacjentów.
Zdaniem Andrzeja Tyneckiego, lekarza oddziału chorób wewnętrznych szpitala w Suwałkach, winne są temu mała aktywność fizyczna i spożywanie tłustego, niezdrowego jedzenia. Bardzo często jedzone przez mieszkańców Suwałk popularne fast foody, zawierają dużą ilość tłuszczów i są pozbawione cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów.
W opinii Tyieckiego, tak niezdrowa dieta jest przyczyną wzrostu ilości zachorowań na raka, pojawienie się nadciśnienia, cukrzycy i innych chorób. Lekarz przekonuje, że dieta powinna opierać się o produkty roślinne, zbożowe a szczególnie owoce i warzywa. Mięso jest na końcu.
Radio 5